Čokoládový dort - MÉĎA

recept na průměr dortové formy 24cm

TĚSTO: 6 vajec * 250g cukr moučka * 9 lžic horké vody * 30g holandského kakaa * 115g pol. mouky

Vejce si oddělíme/rozdělíme. Z bílku se špetkou soli vyšleháme sníh a žloutky s cukrem zvlášť v druhé míse. K žloutkům přidáme horkou vodu, poté přisypáváme po částech přesátou mouku s kakaem. Nakonec pomalu přimícháme sníh. Troubu předehřejeme na 180°C a do formy vložíme pečící papír, těsto nalijeme dovnitř. Pečeme 45minut  a troubu neotvíráme, byť ani na škvíru. Hotový korpus necháme vychladnout.



KRÉM: čokoládový pudink * 250ml mléka * 250g másla s 82% tuku * 2 lžičky cukru

Čokoládový pudink nasypeme do zmíněných 250ml mléka a dál postupujeme dle návodu, jakmile nám začne houstnout, sundáme z plotny a mícháme mimo plamen. Nyní je potřeba jej vychladit, tudíž jej vložíme do studené lázně, stále mícháme, aby se nám neudělal škraloup. Máslo nastrouháme a pomocí mixéru spojíme s pudinkem. Nezapomeňte, že trpělivost růže přináší. Jakmile je domixováno, nesmíme zapomenout cukr. Na medvěda jsem musela připravit krému dvojitou dávku.



DOKONČENÍ: borůvková marmeláda * marcipán * černé gelové potravinářské barvivo

Na pečícím papír si předkrelíme hlavu medvěda i s ušima. Dort si následně podle návrhu vyřízneme a rozřízneme podélně na dvě nebo tři části. Ty pak natřeme marmeládou, následně krémem. Spojíme a potřeme ještě po celém obvodu. Na "chlupy" jsem používala dortovou špičku na trávu, pro ty co neznají google vysvětlí. Při zdobení postupujeme se špičkou od spodu nahoru. Nyní dáme do lednice ztuhnout. Část marcipánu obarvíme na černo, ten pak rozdělíme na tři kusy - oči a čenich, které vymodelujeme dle své fantazie. Ze zbytku světlého vytvarujeme základ pro čumák a uši. Nyní je potřeba, akorát vše naskládat na připravený základ medvěda a můžeme slavit.



Komentáře

Oblíbené příspěvky