Jablečná galetka

porce pro celou rodinu

TĚSTO: 225g másla * 50g cukru * vejce * žloutek * 350g hl. mouky
NÁPLŇ: 6 až 7 velkých jablek * 125g cukru * hrst rozinek * 20g másla * lžička mleté skořice * 1/2 lžičky muškátového oříšku

Máslo prošleháme s cukrem, přidáme vejce i žloutek - směs by měla připomínat míchaná vajíčka. Poté po třetinách přisypáváme mouku a těsto důkladně rukama propracujeme. Následně zabalíme do potravinářské fólie a necháme minimálně 35minut odležet v lednici. Jablka oloupeme, nakrájíme na zhruba 2cm velké kostky a dáme do hrnce, kam přidáme cukr, rozinky, skořici a muškátový oříšek. Přilijeme 6-7 lžic studené vody, vaříme zhruba 4minuty. Stáhneme z ohně, přidáme máslo a necháme rozpustit. Předehřejeme troubu na 210°C. Na plech si dáme pečící papír, těsto na něm vyválíme a okrojíme do kulata. Do středu nasypeme jablka a rozprostřeme, tak aby nám zbyly 5-6cm prázdné kraje, které zahneme směrem doprostřed, čímž nám vzniknou lemy. Koláč ze zbytku těsta můžeme jakkoliv dozdobit. Pečeme 20-25minut.

 

Komentáře

Oblíbené příspěvky