Domácí ovesné loupáčky

porce na cca 6 kusů

TĚSTO: 175g hl. mouky * 75g ovesné hl. mouky * 50g cukru * 1/2 balíčku sušeného droždí * špetka soli * 50g másla * 150ml mléka
NA DOKONČENÍ: vejce * mák



Všechny ingredience si nachystáme předem, jelikož by měli mít pokojovou teplotu. Do velké mísy si dáme obě mouky, cukr, droždí, špetku soli, vejce a rozpuštěné, avšak mírně vychladlé máslo. Vypracujeme v hladké těsto - vlažné mléko přiléváme dle potřeby. Zakryjeme čistou utěrkou a nechám kynout. Jakmile nám těsto zdvojnásobí objem, dáme jej na pomoučněný vál. Vyválíme jej v kruh, ten pak rozdělíme na 6 stejných trojúhelníku. Každý trojúhelník smotáme a zahneme do tvaru podkovy. Necháme kynout dalších 45minut. Troubu předehřejeme na 180°C. Na plech dáme pečící papír, kam přesuneme předpřipravené loupáčky s dostatečnými mezerami, potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme mákem. Pečeme zhruba 15-20minut.

TIP: Pokud doma nemáme ovesnou mouku, můžeme za pomocí mixéru rozmělnit ovesné vločky, které ji nahradí.

Komentáře

Oblíbené příspěvky